הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג

הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג

הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג הוא אביו של חיים הרצוג. היה הרב האשכנזי הראשי הראשון של מדינת ישראל, מחבר “התפילה לשלום המדינה” ומבין הרבנים הבולטים במאות השנים האחרונות.

הרב הרצוג נולד בשנת 1888 (התרמ”ט) בעיירה לומז’ה שבפולין, לאמו מרים, בת הרב אריה ליבו ולאביו יואל לייב הרצוג, שהיה רב הקהילה המקומית ולימים רב הערים לידס ופריז. 

מגיל צעיר התבלט בידע תורני עצום אותו שאב מאביו ובעיקר מלימוד עצמי. כבר בנערותו ידע את התלמוד בעל פה ובגיל 20 הוסמך לרבנות. מלבד הידע התורני, השלים בצעירותו דוקטורט בספרות מטעם אוניברסיטת לונדון והציג  עבודת המחקר שכללה מסקנות חדשות בנוגע להליך הפקתו של צבע התכלת בימי קדם ולמשמעויותיו ההלכתיות.

לאחר לימודיו נישא לרבנית שרה לבית הילמן, בתו של רב העיר לונדון. לאחר מכן נתמנה לרב הקהילה היהודית בבלפסט שבאירלנד, שם נולד בנו חיים, אשר נקרא על שמו של רבי חיים סולובייצ’יק מבריסק. בהמשך עבר לשמש רב בדבלין והיה לרב הראשי של אירלנד. בתקופה זו התחוללה מלחמת האזרחים האירית. הרב הרצוג פעל יחד עם מנהיגי דת נוספים להרגעת הרוחות ויצר קשרי ידידות עם אימון דה ואלירה, לימים מנהיג אירלנד.

לאחר פטירת הרב קוק בשנת 1935 (התרצ”ה) נבחר הרב הרצוג לכהן כרבה האשכנזי הראשי של ארץ ישראל. הרב היה לנציג של היהודים אל מול השלטונות הבריטיים והופיע בפני הועדות השונות לקביעת מעמדה של ארץ ישראל. בשנת 1939, לאחר “ועידת השולחן העגול” ופרסומו של “הספר הלבן השלישי”, קרע אותו בהפגנה פומבית במעשה שעתיד לשמש השראה לקריעת החלטת האו”ם “ציונות גזענות” על ידי בנו בשנת 1975.

בשנות מלחמת העולם השנייה עשה הרב ככל שביכולתו על מנת לסייע בהצלתם של יהודי אירופה. הרב הרצוג, שנהנה ממעמד מדיני גבוה, הפעיל את כל כובד משקלו ונפגש עם מנהיגי מדינות בכל רחבי אירופה. בשנת 1941 אף נפגש עם נשיא ארצות הברית פרנקלין דלאנו רוזוולט והפציר בו לא לעמוד מנגד בשעה קשה זו.

לאחר המלחמה יצא הרב הרצוג ב”מסע ההצלה” שבמהלכו הציל מאות ילדים יהודים מבין שארית הפליטה. הרב הרצוג עבר בכל רחבי אירופה, פנה לאפיפיור פיוס השנים עשר ולמנהיגי דת ומדינות על מנת שיסייעו לו במסעו. “רכבת ההצלה” עברה בערים רבות באירופה וסביבה התקבצו יהודים רבים ששאבו תקווה מפועלו של הרב הראשי לארץ ישראל. מאמציו של הרב הרצוג הצילו מאות ילדים יהודים והשיבו אותם אל חיק היהדות.

הרב הרצוג פעל גם לאחדות ביישוב היהודי בארץ ישראל. הוא ניסה לתווך בין חיים ויצמן לזאב ז’בוטינסקי ולהביא לשיתוף פעולה ביניהם וכן פעל לאחדות בקרב המנהיגות הדתית בארץ ישראל. בין היתר ייסד את “וועד הישיבות” שמאגד עד היום את פעילותן של הישיבות בארץ ישראל. כמו כן פעל למנוע את הוצאתם להורג של הרוגי המלכות וביקר את אסירי האצ”ל באריתראה על מנת לעודד את רוחם.

לאחר הקמת המדינה נתמנה לרב הראשי האשכנזי הראשון של מדינת ישראל. לקראת ראש השנה תש”ט חיבר את “התפילה לשלום המדינה”. לאחר שחיבר את התפילה נסתייע ברב הספרדי הראשי בן ציון מאיר עוזיאל ובסופר ש”י עגנון בתיקונה של התפילה, הנאמרת כיום בבתי הכנסת בחגים ובשבתות.

הרב הרצוג פעל בשנותיה הראשונות של המדינה לעיצוב דמותה היהודית ולקידום מעמדו של המשפט העברי בחוקי המדינה. יחד עם ראש הממשלה דוד בן גוריון פעל לכינונו של הסדר בנוגע לגיוס בני הישיבות. כמו כן פרסם פסק הלכה תקדימי המכיר בקשר ובמחויבות של העם היהודי כלפי הקהילות באתיופיה.

הרב הרצוג חיבר במהלך חייו מאמרים רבים וספרים, בהם ספריו “המוסדות העיקריים של המשפט העברי” על מערכת המשפט של המדינה היהודית. הוא זכה בפרס ישראל לספרות בשנת 1958.

הרב הרצוג הלך לעולמו בשנת 1959 (תשי”ט). הוא הותיר אחריו את רעייתו שרה וילדיו חיים ויעקב. ארכיונו נמצא בספריה הלאומית ועמותת “יד הרב הרצוג” מנציחה את דרכו. על שמו נקראו מוסדות חינוך, שכונות מגורים וכן היישוב משואות יצחק, כהוקרה לקשר בינו לבין אנשי גוש עציון.

לצפייה בסרט ‘רכבת ההצלה’ אודות מסעו של הרב הרצוג להצלת ילדים מקרב יהודי אירופה:

https://13tv.co.il/item/documentary/season-01/episodes/se01-ep30-111136/ 

*באדיבות חדשות 13.

הרב הרצוג והרבנית שרה אשתו

הרב הרצוג והרבנית שרה